INFORMASJON OM ALLERGIVAKSINASJON
INFORMASJON OM ALLERGIVAKSINASJON
Vi tilbyr allergivaksinasjon til pasienter som strever med mye lokale symptomer i øyne/nese og/eller astma utløst av allergien.
Behandlingen foregår over en periode på 3-5 år.
Pasienten må ikke ha underbehandlet astma på noe tidspunkt i behandlingsperioden, dette blir vurdert nøye før oppstart vaksine og til hver vaksinetime
En foresatt må følge til hver time. Unntatt er de eldste barna/ungdommene som kan komme alene etter avtale.
Den foresatte deltar i observasjon av barnet med tanke på reaksjoner på sprøyten.
I sjeldne tilfelle kan det skje at pasienten utvikler anafylaksi/allergisjokk av sprøyten og hver gang det gis vaksine gjøres det med de ansatte beredt til å takle en evt. slik hendelse.
Man må ta allergimedisin hver vaksinedag, om man ikke allerede står fast på slik medisin.
Pasient og/eller foreldre må kunne redegjøre for hva som tas av medisiner hver gang man kommer til vaksine. Det er en klar forutsetning at pasienten tar de medisiner som til enhver tid er foreskrevet. Barn under 12 år kan ikke forventes å ha ansvar for selv å huske på medisiner eller ta medisiner på riktig måte. Dette er foreldrenes ansvar. Ungdommer kan også trenge slik støtte.
Det er et stort ansvar å sørge for sikkerhet under vaksinering, noe vi etterstreber svært nøye. Man må ikke ha en underbehandlet astma. Det kan gi økt risiko for vaksinereaksjon.
Allergivaksinering innebærer mange fremmøter til klinikken, og behandlingen foregår på dagtid.
Man må møte i tide til timene. Om man blir syk eller forhindret fra å komme, er man ansvarlig for å si i fra i så god tid som mulig. Man er selv ansvarlig for å få en ny time. Det må ikke gå lenger tid mellom to vaksiner enn det programmet tillater. Da må man redusere dosen neste gang, og så trappe opp igjen, med alt det det krever av ekstra fremmøter.
Timer i forbindelse med oppvaksinering avtales gjerne samlet. Om én time må endres i ettertid, får det konsekvenser for alle de påfølgende timene. Vi ber om at det ikke skiftes timer unødvendig, da det krever mye tid og administrasjon.
Det er ikke lov å forlate lokalet før vaksinesykepleier har sagt at pasienten er klar for det. Husk å få ny time og betale før man går.
Barnet/ungdommen må hele tiden være under oppsyn av foresatte og man må snarest si fra om pasienten opplever uønskede reaksjoner på sprøyten.
OPPVAKSINERING:
Som hovedprinsipp: Ukentlig vaksine i 8 uker.
Om 2 forskjellige allergener skal tilbys-settes det en allergivaksine i hver arm, slik at oppvaksineringen går parallelt.
Det gis 3 vaksiner første dag (6 vaksiner OM 2 allergener parallelt). Hver med ca.en halv times mellomrom; ca. 2 timer totalt.
Deretter gis det en vaksine ukentlig (men en vaksine i hver arm parallelt om 2 allergener)
til man oppnår toppdose.
VEDLIKEHOLDSVAKSINE:
Deretter 2 uker- og så 4 ukers opphold til neste vaksine(r).
Deretter hver 6.-8. uke, (om bare bjerk er det hver 8. uke, om bare gress eller gress sammen med bjerk er det hver 6. uke) de neste 3-5 årene (pollen/dyr: 3 år, veps/bie: 5 år).
Pasienten skal ikke trene samme dag som vaksinering, hverken før eller etter timen.
Man får en liste over det som kalles histaminrike matvarer som bør unngås vaksinedagen. Slik mat kan trigge vaksinen og gi økte symptomer.
Før oppstart skriver legen en elektronisk resept. Vaksinen(e) hentes på apotek og bringes direkte til oss. Vi ønsker ikke at vaksinen oppbevares hjemme da det kan gi økt risiko for deaktivering av ekstraktet, som følge av feil oppbevaring.
Vaksinesykepleier sier i fra når det er på tide å hente ut nytt vaksineekstrakt på apoteket. Man må følge opp dette selv, og sørge for å ha med ny vaksine til neste time. Ring gjerne apoteket her i vårt nabobygg og be om at de har vaksinen klar til den dagen pasienten har time. Da sikrer man optimal oppbevaring av vaksinen hele tiden.
Vi lover at vi skal gjøre vårt beste for at vaksineperioden skal være en positiv opplevelse for barnet og foreldrene.